Проект Да се освободим от стреса чрез музика

  Проект Да се освободим от стреса чрез музика

Свалете ресурси от проекта „Да се освободим от стреса чрез музика“

През учебната 2012/2013 г. ПГИ участва в нов проект по програма „Коменски“, в който участват ученици от следните държави: Турция, Испания, Германия, Полша, България. Координатор на проекта е Yıldırım İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Бурса, Турция.
Проектът „Да се освободим от стреса чрез музика“ е насочен към младите хора на възраст между 14 и 18 години, които са подложени на ежедневен стрес. Времетраенето му е две години.
Основната идея на проекта е как чрез музиката подрастващите могат да се справят със стреса и да намалят агресията, да засилят вътрешната си хармония и да подобрят общуването си.
Въпреки че в ежедневието на нея се гледа като източник на забавление, музиката и особенно перкусиите, са един от най-ефективните доказани методи в борбата със стреса.
Професионална гимназия по икономика „Професор доктор Димитър Табаков” участва в проекта с танци, като по време на проекта учениците участници получават основни музикални познания за перкусионните инструменти и участват в музикална работилница, в която танцуват, работят върху презентации и разпространяване на информация свързана с начините за справяне със стреса в периода на подрастването.
Първата мобилност по проекта бе в  Бегас, Каталония, Испания (25 ноември – 02 декември, 2012). Това беше едно незабравимо посещение, в което всички усетиха същността на музикалния проект и се насладиха на изобилието от дейности подготвени от страната домакин. Българските ученици представиха страната, града и училището и взеха участие в множество работилници.

Втората мобилност ще се проведе в Бад Наухайм, Германия (18 март – 23 март, 2013). По време на втората мобилност ще се обсъждат теми свързани със стреса при подрстващите и ефективните методи за преодоляването му. Учениците ще вземат участие в работилници и ще наблюдават перкусионни концерти.

Телефони за контакти с отговорните институции в случай на дете жертва или в риск от насилие:


- Телефон 112: Национална система 112 -  за спешни повиквания - в случаите на реална заплаха за живота, здравето, безопасността или имуществото;

- Отдел "Закрила на детето": за община Сливен - O44/62-57-25, 62-50-83; за община Котел - 0453/4-23-O9; за община Нова Загора - O457/6-21-33; за община Твърдица - 0454/4--38, 4-42

- РИО – Сливен - 044/611-020, 0879600399 - Илонка Толева


Научете още!