Как децата да запълнят лятната ваканция по правилен начин

Скъпи родители, всеки месец в продължение на учебната година се опитахме да Ви предоставям полезни статии, свързани с психическото развитие на Вашите деца, с преодоляване на трудностите при тяхното израстване и общуване. Дойде време да си пожелаем весела ваканция с последната статия за месец юни. Надяваме се да сме Ви били полезни, а през лятото може да ни задавате въпроси и/или теми, които са Ви интересни, за да продължим отново заедно през септември.

Един от важните въпроси, които занимават майките и бащите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда. Много родители оставят децата си да изживеят на воля топлите летни мигове, докато други настояват да не се разделят с книгите дори и на плажа.

Специалистите смятат, че когато едно дете не си е отпочинало добре през лятото, това впоследствие може да се отрази пряко на работата му в училище.  Докато ние възрастните можем да се отдадем на пълен релакс през отпуската и да изключим служебните задължения, при децата това не може да се случи. Все ще се намери някой роднина, който да напомни на детето, че предстои една нова учебна година, че то трябва да се подготвя за идващата есен. Това често навява чувство за безпокойство и тревожност у детето. Това би могло да се избегне, като родителите избягват това постоянно напомняне на децата, че училището предстои.

Добре е родителите в началото на планирането на ваканцията да поговорят с децата си. Те наистина трябва да се вслушат в тях и заедно да организират лятната почивка - какво да бъде включено, кои места да посетят, как да организират дните и моментите на учене. Важно е да се даде възможност детето да даде предложенията само.

Добри предложения за лятото са излети в планината, край язовир, на море и на планина. Децата биха могли да посещават арт ателиета, организирани летни занимални, детски парти клубове, които дават доста добри организирани занимания. Особено в Младежки дом, Регионална библиотека, Детски комплекс и др. По този начин те ще развиват своите умения и таланти, ще усвоят нови, ще се занимават с полезни и креативни арт техники, ще се чувстват значими.

Важно е децата да учат чрез преживявания. Ученето е лесно, ако премине през емоцията на детето, защото когато то преживее нещо, много лесно го запомня. Биха могли да посещават арт ателиета и организирани летни занимални. Според психолози почивката през лятото е важна, тъй като представлява част от естествения ритъм и цикли между активност и пасивност. Така, както след деня идва нощта, след бодърстването съня, след активността трябва да дойде почивката, за да се чувстваме ефективни по време на работа след това. По същия начин тя е важна и за децата, особено след процес на интензивен интелектуален труд, каквито са училищните занятия.

Родителите трябва да се опитат да постигнат баланс между потребностите и интересите на детето, но и същевременно да поддържат непрекъсната връзка с процесите в училище. Ако например детето съвсем не се занимава с нищо през лятната ваканция, периодът на завръщане в училище може да бъде шоков. Връзките между детето и училището са все още крехки, тоест възрастните членове на семейството трябва да подпомагат този процес, за да бъде плавен и постепенен.

Има много добри примери, които могат да помогнат при планирането на лятото. Препоръчително е посещението на различни ателиета, уъркшопове, клубове за четене на книги. Важно е в семейството да има разговор, с който да се постигне компромис колко често едно дете трябва да чете, така че да има време както за игри, така и за учене. Важно е и участието в различни клубове или в пиеси например, а и посещение на музеи.

Дългите, почти безкрайни списъци със задължителна за четене литература, част от програмата за следващия клас, са един от проблемите, пред които децата често се изправят по време на лятната ваканция. Специалисти изказват мнение, че образователна система е малко консервативна и в училище се върви по определен график и методи, които до някаква степен са остарели. Затова се харесват дейности, които могат да занимаят децата с теми, които обикновено не се засягат в училищата или поне не във всички. Четенето е ценност, която трябва да се възпитава както вкъщи, така и на училище. Ако някой и на нас, възрастните, ни даде списък с книги, естествено и у нас ще възникне вътрешна съпротива да ги прочете. Педагозите са уверени, че ако детето има създадена мотивация да чете, то само ще посяга към книгите, без те да му бъдат налагани като задължителни. По-важно е да се прочете една книга, но да се прочете с разбиране. Да се съумее от тази книга детето да се научи да чете, да разбира това, което чете, и да умее след това да направи коментар. Много често децата не успяват да извлекат теза или примери от дадена прочетена книга, които после да могат да използват в реални житейски ситуации.

Педагозите и психолозите са единодушни – ваканцията на децата трябва да се организира, иначе ще премине без полза за здравето, настроението, кръгозора и интелектуалното им развитие. Колкото и странно да звучи, трябва да се почива правилно.

Всяко дете очаква с нетърпение ваканцията, за да прави това, което си иска. А най-добре – нищо да не прави. Но само след няколко седмици безцелно мотаене по улиците и висене пред телевизора и компютъра то започва да скучае и да деградира. А колко е важно да се запази тонусът, знае всеки възрастен от личен опит. Ако свикне да безделничи, а след това се наложи рязко да се подложи на натоварване и напрежение, влизането в ритъм е дълго и трудно.

Затова е важно да се намери златната среда и да не се изпада в крайности. От една страна, няма нужда да се натоварва детето така, че да не му остава нито минута свободно време. От друга, не трябва и да се поощрява пълното безделие, щадейки детето даже от елементарните домашни задължения.

Да се учи по време на ваканциите е възможно и необходимо, но процесът на обучение трябва да бъде интересен и необичаен за децата.

Поощрявайте ежедневното четене. Посетете заедно с детето си книжарницата или библиотеката, нека то само избере книгата, която му е интересна. Много деца изпадат в ужас, когато видят списъка със заглавия, които трябва да прочетат през лятото. Затова често родителите не настояват той да се изпълни. Но това не означава, че детето изобщо не трябва да чете. Подберете интересни книги, подходящи за възрастта му. Нека това бъдат даже комикси, книги-игри, увлекателни романи за приключения и тайнствени произшествия. Такива книги запознават малките читатели с различни методи за решаване на проблеми и изработване на стратегии.

Докато пътувате в колата или скучаете по време на проливен дъжд, спокойно можете да използвате забавни игри, с помощта на които детето ви да не забравя да пише или да спазва граматичните правила. Ето някои примери:

Игра на думи – тази класическа игра може спокойно да се играе навсякъде, даже по време на пътуване. Усложнете я, като добавяте нови правила – "само природни обекти" или "само думи, които започват с първата буква на името ти".

Поезия – измисляйте стихотворения. Започнете вие с някакъв стих, предложете на детето да го продължи с рима и продължете да се редувате. Това може да се превърне в любимо забавление за цялото семейство.

Конкурс по правопис – предложете на децата да се състезават помежду си или с вас кой най-вярно ще напише названието на нещата, които срещате по пътя си – напр. "гъсеница", "водопад", "пътешествие" и т.н.

Има много начини да се развиват математическите навици в домашни условия. При това не е задължително детето да си седи вкъщи и да решава задачи. Математиката е навсякъде около нас. Задачата на родителите е да се възползват от възможностите, които им предоставят различните ситуации. Например:

  • В магазина – отлично място за практикуване на събиране, изваждане, умножение и деление.
  • По път – за да не се налага през цялото пътуване детето да брои кравите в полето или само червените коли, които вижда, подгответе му няколко забавни задачи, с които да запълва времето си, когато му стане скучно.
  • На компютъра – инсталирайте различни развиващи игри или намерете уеб сайтове с обучаващи програми и игри.
  • В кухнята – приготвянето на храната е пряко свързано с математиката. Упражнявайте простите аритметични действия дори и с по-малките деца – събиране, изваждане, умножение, деление.

Не само за разширяване на кръгозора, но и за хармоничното емоционално развитие на детето е много полезно да се запознае с различни домашни животни и растения на село, на вилата. Днес много деца са виждали многократно Айфеловата кула, но даже и не се замислят откъде се добива млякото. Общуването с живата природа е много важно за подрастващия човек – да наблюдава, да се грижи. Ако не искаме да порасне като "преуспял", но бездушен егоист. Лятото е прекрасен сезон за наблюдения в природата. Нека детето да се научи да засява и да се грижи за различни растения, да прави хранилки за птиците, да наблюдава поведението им, да лови пеперуди…

Гледайте заедно научнопопулярни предавания. Можете също така да купите някакъв набор за опити. Няколко пъти седмично си устройвайте съвместни експерименти, които да научат детето на основните физични и химични явления.

Посещавайте музеите в градовете, през които минавате.

Не забравяйте и заниманията със спорт на чист въздух.

Лятото е най-прекрасният сезон за децата – време, през което опознават света и научават нови неща. Не пропускайте възможността да създадете условия и за вашето дете да направи това.

Телефони за контакти с отговорните институции в случай на дете жертва или в риск от насилие:


- Телефон 112: Национална система 112 -  за спешни повиквания - в случаите на реална заплаха за живота, здравето, безопасността или имуществото;

- Отдел "Закрила на детето": за община Сливен - O44/62-57-25, 62-50-83; за община Котел - 0453/4-23-O9; за община Нова Загора - O457/6-21-33; за община Твърдица - 0454/4--38, 4-42

- РИО – Сливен - 044/611-020, 0879600399 - Илонка Толева


Научете още!